Recenzia este o prezentare succintă (la apariție) a unei opere literare sau științifice, cu comentarii și aprecieri critice. Majoritatea revistelor științifice au pagini dedicate recenziilor, în care se prezintă, de obicei, cărțile din domeniul căreia îi aparține publicația respectivă. Spre deosebire de o recenzie literară, unde intervine problema gustului, recenzia la o carte științifică trebuie să fie cât mai obiectivă cu putință. Nu există o rețetă generală pentru redactarea unei recenzii, pe considerentul că aproape fiecare carte este un unicat. Totuși, câteva repere se pot da.
Astfel, dacă autorul este debutant sau mai puțin cunoscut, se pot oferi, la început, câteva informații despre acesta (locul de muncă, studii, alte cărți publicate); descrierea bibliografică, adică prezentarea fișei cărții, cu toate datele de pe pagina de titlu (subtitlu, prefață, postfață, editură, localitate, an, etc.); prezentarea, mai lungă sau mai scurtă, în fucție de spațiul avut la dispoziție, a conținutului cărții: aprecierele critice, adică relevarea punctelor ,,tari” și ,,slabe” ale cărții, originalitatea lucrării în biografia autorului sau în bibliografia domeniului etc. Se întelege că, pentru a putea sublinia, de pildă, originalitatea cărții recenzate, autorul recenziei trebuie să fie el însuși un specialist al domeniului respectiv.
Articolul Este o lucrare de dimensiuni mai mari, având un pronunțat caracter de originalitate, care trateatează o temă științifică bine definită. DEX-ul, definește articolul drept ,,expunere scrisă (de proporții mai reduse) cu caracter publicistic, pe o tema politică, economică, științifică etc.” Fiindcă această specie se regăsește mai frecvent în stilul publicistic (cf.și definiția din DEX!), noțiunea ca atare pare a-și pierde din prestigiul ca specie a stilului știintific. De pildă, fostul lider comunist,Gh. Gheorghiu-Dej, a publicat un volum, Articole și Cuvântări. De obicei, articolele sunt intervenții personale în diferite probleme social – politice, culturale, și științifice propriu – zise. Dan Zanfirescu a tipărit în 1976, volumul Studii și articole de literatura româna veche, ceea ce denotă apartenența (încă!) speciei la stilul științific.
In aceasta serie eu fac rezenzi la filme ,jocuri,seriale si animati . Urmariti toate recenzile in playlistul de mai jos .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu